Laboratorium genetyczne: izolacja DNA "metodą kuchenną"
Przedział wiekowy:
Lokalizacja
szkoła podstawowa (klasy IV-VI), gimnazjum, liceum dorośli
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Wydział Biologii i Biotechnologii, Katedra Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin (Pl. Łódzki 3, 10-721 Olsztyn), Olsztyn), parter, sala 4 i 10
Godziny:
Rodzaj imprezy:
29.09.2017 09:00-10:30 brak miejsc
warsztaty
Opis:
Zajęcia mają na celu przybliżenie informacji na temat materiału genetycznego i uświadomienie, że DNA jest wszędzie wokół nas. W trakcie zajęć przedstawiona zostanie działalność i wyposażenie laboratorium genetycznego. Zaprezentowane zostaną profesjonalne metody ekstrakcji kwasów nukleinowych z układów biologicznych. Ponadto przeprowadzona zostanie, we współudziale z uczestnikami, izolacja DNA w sposób możliwy do powtórzenia w warunkach domowych. Uczestnicy zajęć będą mieli również okazję samodzielnego przygotowania i przeprowadzenia rozdziału elektroforetycznego DNA w żelu agarozowym (podstawowej techniki wizualizacji kwasów nukleinowych).