KORTOWO fiolet
Ile jest biotechnologii w serze ?
Przedział wiekowy: Lokalizacja
szkoła podstawowa (klasy IV-VII) Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Wydział Nauki o Żywności, Katedra Biotechnologii Żywności (ul. Heweliusza 1, 10-724 Olsztyn), sala 17
Godziny: Rodzaj imprezy:
29.09.2017 09:30-11:00 brak miejsc
prezentacja
Opis:
Bakterie są obecne wokół nas. Niektóre z nich są szkodliwe, ale jest wśród nich wiele bakterii pożytecznych dla człowieka. Dzięki nim możemy zajadać się serem, smakować jogurty i kefiry. Człowiek już od tysiącleci nieświadomie korzystał z dobroczynnych właściwości mikroorganizmów. Dzisiaj możemy je świadomie stosować w wielu technologiach. Celem spotkania będzie zapoznanie uczestników z żywnością fermentowaną i jej znaczeniem dla naszego zdrowia. Omówimy zastosowanie mikroorganizmów pożytecznych dla człowieka w produkcji żywności fermentowanej. Przedstawimy prezentację multimedialną jako tło do całości.